VII edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego pt. „Placek ziemniaczany w daniu głównym”.

 

19 kwietnia w auli Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki odbyła się VII edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego pt. „Placek ziemniaczany w daniu głównym”.

I miejsce zdobyła – Karolina Malec „A la Roesti z trzema sosami oraz surówką” – ZSP w Kamieniu Pom.
II miejsce zdobyła – Karina Gruszka „Piramidka z placka ziemniaczano – marchewkowego z ratatouille w towarzystwie cytrynowego kurczaka” – ZSE w Wodzisławiu Śląskim
III miejsce zdobyła – Paulina Ścisłowska „Mus z morszczuka z kolorowymi plackami ziemniaczanymi w asyście konfitury z czerwonej cebuli, puree z zielonego groszku i sosu pieczarkowego – ZSE w Wodzisławiu Śląskim.

Podczas trwania konkursu odbyły sie dwa pokazy kulinarne, pokaz sushi połączony z warsztatami dla uczniów oraz degustacją poprowadził p. Paweł Owczarek z Unity Line. Pokaz tradycyjnych potraw kuchni śląskiej – „Kuchnia śląska w pigułce” – poprowadził p. Remigiusz Rączka, który wykonał: hekele, biały żurek, kluski śląskie, modrą kapustę z sosem porzeczkowym, schab po sztygarsku i deser – szpajzę. Odbyła się również degustacja wszystkich tych potraw.

Składamy podziękowania sponsorom konkursu – firmie Unity Line, hotelom: Amber Baltic, Cesarskie Ogrody, Hampton by Hilton i Trzy Wyspy oraz Europejskiemu Funduszowi Rozwoju Wsi Polskiej.[fb_embed_post href=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154132218866974.1073743318.283752206973&type=3/” width=”700″/]

----------

eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
----------