Myjemy leśne owoce!
Jagód, poziomek leśnych i innych owoców z lasu pod żadnym pozorem nie wolno jeść prosto z krzaka. Powód ? Można zarazić się bąblowicą.
Uniknąć zakażenia można w bardzo prosty sposób:
Dokładnie myjemy owoce leśne przed jedzeniem!
Bąblowica to groźna pasożytnicza choroba, wywołana przez bąblowca – tasiemca wieńcogłowego, którego głównymi nosicielami są leśne zwierzęta, głównie lisy.
Bąblowce mogą przenosić także psy i koty. Człony tasiemca i jego jaja są przez zwierzęta wydalane na leśne runo i pozostają na jagodach, poziomkach, grzybach, trawie. Człowiek zaraża się przy okazji, jedząc niemyte jagody i owoce leśne ( poziomki, borówki, maliny itp.), do których mogą być przyczepione jaja bąblowca.
Larwa tasiemca osiedla się w narządach wewnętrznych człowieka dając objawy kliniczne guza ( torbieli). Torbiele rozwijają się najczęściej w wątrobie, płucach i mózgu. Około 80% zachorowań na bąblowicę kończy się śmiercią.
Jeśli będziemy przestrzegać kilku prostych zasad, na pewno nie zachorujemy. O czym powinniśmy pamiętać?
• jagody, poziomki i borówki trzeba przed zjedzeniem umyć strumieniem ciepłej, bieżącej wody,
• po powrocie z grzybobrania lub leśnej wędrówki należy dokładnie umyć ręce,
• gdy jesteśmy w lesie, nawet na chwilę nie spuszczajmy z oczu dzieci – pilnujmy, by nie podnosiły niczego do ust,
• regularnie odrobaczajmy psy i koty (dotyczy to zwłaszcza zwierząt gospodarskich, hodowanych na wsi),
• zawsze przed jedzeniem myjmy kupione owoce i warzywa.