Strona główna » Targi Smaków Regionów 2017.

Targi Smaków Regionów 2017.

by Daniel SZYSZ

Targi Smaki Regionów 2017 trwają od 23 do 26 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

W niedzielę nagrodzono najlepsze produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur. Wśród nich znalazło się sześć przysmaków z województwa zachodniopomorskiego.

Uznanie Komisji Konkursowej Medalu Targów Smaki Regionów zyskały grzyby marynowane z szyszką Krystyny Hapki (Ostre Bardo w powiecie świdwińskim). Natomiast Gospoda Herbu Korab Danuty Gołowacz i Małgorzaty Dzieciniak wygrała w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w kategorii „potrawa” za Seviche (ceviche – rodzaj sałatki) z ryby regionalnej na purée ze szparagów. Z kolei w kategorii „produkt regionalny” uznanie zyskały: jesiotr wędzony z gospodarstwa rybackiego Anny i Łukasza Skowrońskich, ser kozi widuchowski Edyty Szczupak z Marwic (powiat gryfiński), chleb szczeciński z Piekarni Przemysława Wojciechowskiego (Szczecin), oraz wino z owoców róży – dolickie z Gospodarstwa ekologicznego Sedina, Bożeny i Ryszarda Jaszczowskich. Ponadto Sedina zdobyła wyróżnienie w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów.

Spośród 55 zgłoszeń wyłoniono 20 produktów, które nagrodzono Medalami Targów Smaki Regionów. Znalazły się wśród nich np. grzyby marynowane w szyszką oraz wielkopolski gzik. Laureaci konkursu odebrali pamiątkowe medale i dyplomy. Prócz tego jury konkursowe przyznało pięć wyróżnień (wśród nich znalazła się Musztarda Kcyńska Pałucka). W niedzielę odbył się również Wielki Finał XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Statuetki „Perła” otrzymało 14 potraw i 60 produktów z wszystkich regionów Polski.

Dodatkowych informacji udziela:
Centrum Prasowe MTP



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Verified by MonsterInsights