Tradycyjnie już, jak co roku, tuż przed świętami Bożego Narodzenia, odbyły się warsztaty kulinarne w karsiborskiej Rybaczówce. Najmłodsi mieszkańcy dzielnicy mieli okazję własnoręcznie przygotować pierniki na wigilijny stół.
Już od kilku lat przy różnych okazjach, filia MDK w Karsiborzu współpracuje ze znakomitą restauracją z sąsiedniej wyspy. Dzięki temu, również w tym roku kilkanaście dzieciaków mogło połączyć przyjemne z pożytecznym. A zadanie postawione przez kucharza nie było proste.
Nie było mowy o pracy z gotowcami. Przygotowane wcześniej ciasto, trzeba było najpierw porządnie rozwałkować, a następnie wyciąć ciastka w pożądanym kształcie. Dopiero później przychodził czas na dekorowanie, choć i tu nie było można iść „na łatwiznę”.
Pachnące korzeniami i przyprawami piernikowe ciasto kusiło do zjedzenia na miejscu ale wszyscy wiedzą, że pierniki najlepsze są po kilku dniach. No i znacznie przyjemniej zjeść je z kimś bliskim, przy świątecznie zastawionym stole i choince, pod którą już czeka stos prezentów.
http://www.mdk.swinoujscie.pl/index.php/2017/12/21/piernikowe-warsztaty-w-rybaczowce/