Sylwester coraz bliżej, a Ty nie wiesz co przygotować by zaskoczyć swoich znajomych? Sprawdź nasze propozycje na gruzińskie przekąski, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości!
Kuchnia gruzińska jest smaczna, różnorodna i aromatyczna. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, jest coraz bardziej popularna również w Polsce. Noworoczna supra w Gruzji to przepych w najlepszym wydaniu – uginający się stół od pysznego jedzenia i wina. Oto nasze trzy propozycje na Sylwestra w gruzińskim stylu!
Badridżani – bakłażany z pastą z orzechów włoskich
Składniki:
2 duże bakłażany
200 gramów orzechów np. włoskich
Papryczka chilli
Kolendra
Owoce granatu
150 ml ciepłej wody
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
Kilka kropel soku z cytryny
Olej
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umyj bakłażany i przekrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Oprósz solą i zostaw na 15 minut. Po odczekaniu plastry wyłóż na blaszki z papierem do pieczenia i posmaruj je oliwą. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie orzechy[BA1] wraz z czosnkiem, papryczką i wodą zmiksuj na pastę. Dopraw do smaku octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Jak bakłażany przestygną na każdym plastrze rozsmaruj cienką warstwę pasty i zawiń w rulonik. Udekoruj pestkami granatu i/lub kolendrą. Podaj schłodzone wraz z gruzińskim Marani Mukuzani.
Tolma – gołąbki z liści winogron z mięsnym farszem
Składniki:
500 g mięsa wołowo-wieprzowego
3 duże cebule
50 g suszonego lub świeżego estragonu
Natka pietruszki
Młode liście winogron
Pół szklanki ryżu
2 małe jogurty naturalne
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie posiekaj natkę pietruszki i wraz z cebulą i estragonem dodaj do mięsa. Ryż zalej połową szklanki zimnej wody i gotuj przez 6 minut. Ugotowany ryż wymieszaj z farszem mięsnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Młode liście winogron umyj pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 30 minut (liście konserwowe wystarczy jednie przemyć). Na każdym liściu połóż kulkę farszu. Następnie zwiń w kopertę jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane ułóż w garnku, zalej wodą i gotuj przez 30 minut. W międzyczasie lekko ubij jogurt, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Gdy gołąbki będą gotowe polej sosem i podaj razem z czerwonym Marani Saperavi.
Gozinaki – prażone orzechy z miodem
Składniki:
500 g orzechów włoskich
500 ml miodu
3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Orzechy oczyść ze skórek, posiekaj i upraż na patelni. Miód wlej do garnka i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj. Jeśli pojawi się piana pozostaw chwilę na ogniu a potem odstaw. Czynność powtórz trzy razy. Do zgęstniałego miodu dosyp orzechy i energicznie wymieszaj. Dodaj cukier puder i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Drewnianą deskę zwilż zimną wodą, wyłóż masę i rozprowadź wałkiem na grubość 4 mm. Gdy masa lekko zastygnie pokrój w romby lub kwadraty i odstaw do wysuszenia. Gozinaki najlepiej smakują z Satrapezo Icewine Rkatsiteli marki Marani.
Smacznego!