Ponad 12,2 mln dzieci wzięło udział w unijnym programie „Owoce i warzywa w szkole”; 18 mln dzieci uczestniczyło w programie „Mleko w szkole”. To najnowsze dane Komisji Europejskiej za rok szkolny 2016–2017.
Stanowi to ponad 74 tys. ton owoców i warzyw i ponad 285 tys. ton produktów mlecznych, rozprowadzanych głównie wśród dzieci w wieku 6–10 lat.
Oprócz dystrybucji tych produktów unijna inicjatywa propaguje wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i obejmuje specjalne programy edukacyjne na temat znaczenia zdrowego odżywiania i sposobów produkcji żywności.
„ Europejscy rolnicy produkują zdrową i bezpieczną żywność wysokiej jakości, a dzięki unijnej inicjatywie nasi najmłodsi obywatele z korzyścią dla zdrowia zyskują dostęp do tych produktów” – powiedział Phil Hogan, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. „Jednocześnie od najmłodszych lat uczą się, skąd pochodzi żywność, i poznają znaczenie smacznego i zdrowego odżywiania” – podkreślił.
Jak poinformował, ciągłość unijnego programu w roku szkolnym 2018–2019 zapewni 250 mln euro ze środków wspólnej polityki rolnej.
W ramach programu w każdym roku szkolnym 150 mln euro rezerwuje się na owoce i warzywa, a 100 mln euro na mleko i inne produkty mleczne. Uzgodniono już krajowe przydziały dla wszystkich 28 państw członkowskich uczestniczących w programie w roku szkolnym 2018–2019. Mają one zostać przyjęte przez Komisję Europejską pod koniec marca.
W latach 2016–2017 najczęściej rozdawane były jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektaryny, pomarańcze, truskawki i banany. Wśród warzyw najbardziej popularne były marchew, pomidory, ogórki i papryka.
Źródło: KE
aba/