Uczestnicy Hufca Pracy w Świnoujściu odbywają przyuczenie oraz naukę zawodu, w różnych kategoriach i dziedzinach. Jednak kucharz, cieszy się największym powodzeniem. Aż ponad 60% młodych ludzi, sprecyzowało swój wybór właśnie w tym kierunku.
W telewizji coraz częściej można spotkać kulinarne programy prawie na każdej stacji. Dlatego też nasuwa się pytanie. Czy jest to moda, bądź świadomy wybór z zamiłowania?
By rozwikłać wątpliwości, kadra HP 16-14 wybrała się w odwiedziny na praktyki do „Ewuni”, Rejonowego Ośrodka Szkolenia Zawodowego Młodzieży w Nosowie- filia Świnoujście.
Pani Anna Halarewicz- Maciocha, koordynator ROSZM, instruktor zawodu kucharz, z uśmiechem na twarzy stwierdziła, że większość młodych ludzi, świadomie uczęszcza na praktyki na kuchni.
Uważa, że młodzież jest dynamiczna, posiada pasje i zamiłowanie do gotowania lecz często nie wierzy w siebie. Zdarza się tak, że zanim młody człowiek odnajdzie właściwą dla siebie ścieżkę zawodową, błądzi i nie potrafi się odnaleźć.
Najważniejsze jednak aby robić w życiu to, co sprawia nam radość i zapewni egzystencje.
Gratulujemy naszym kucharzom wytrwałości i życzymy samych sukcesów.
Hufiec Pracy oraz Zespoł Szkół WZDZ w Świnoujściu informuje, że prowadzi nabór do Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz. Pomagamy w znalezieniu praktyk na terenie Świnoujścia oraz Międzyzdrojów.