Na deskach sceny świnoujskiego Amfiteatru odbyła się wspólna konferencja prasowa Dyrektora szczecińskiej Opery na Zamku Jacka Jekiela i Prezydenta Świnoujścia Janusza Żmurkiewicza. W spotkaniu z dziennikarzami udział wzięli również Zastępca Prezydenta Paweł Sujka oraz Dyrektor MDK Ryszard Kowalski.
Opera na Zamku po raz pierwszy w swojej historii organizuje Letni Festiwal Operowy, wpisując się w ten sposób w tradycję podobnych festiwali organizowanych w Polsce i za granicą, dzięki czemu turyści mogą także podczas letniego wypoczynku obcować z kulturą wysoką.
– Proponujemy Państwu repertuar lekki i odprężający: w dniu 6 lipca koncert „Opera na plaży”, Galę Operowę – Benefis Wielkiego Turnieju Tenorów ,a w dniu 14 lipca spektakl muzyczny „Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego”, przygotowane specjalnie na nasze tournée po województwie. To propozycje zawierające znane szlagiery operowe i operetkowe, zrealizowane w niebanalny sposób i znakomicie wpisujące się w wakacyjny nastrój. Spektakle i koncert będą kipieć dowcipem i muzyczną energią. W naszych wydarzeniach zaplanowanych na lato wystąpi jak zwykle rewelacyjny zespół – soliści wraz z orkiestrą. – mówił Jacek Jekiel, nie ukrywając zachwytu nad świnoujskim Amfiteatrem, który – jak stwierdził – jest wręcz idealny dla koncertów muzyki poważnej.
– Bardzo cieszymy się, że udało nam się doprowadzić wspólnie do realizacji tego wspaniałego przedsięwzięcia kulturalnego – powiedział Prezydent Janusz Żmurkiewicz – Tym bardziej, iż w dniu pierwszego koncertu, to znaczy 6 lipca, podpisywać będziemy umowę z wykonawcą najbardziej wyczekiwanej w historii miasta inwestycji, tunelu łączącego wyspy Uznam i Wolin. Koncert, na który zapraszamy mieszkańców i gości Świnoujścia, będzie wspaniałym zwieńczeniem tego ważnego dnia.
„Opera na plaży” gala operowa – benefis Wielkiego Turnieju Tenorów 6 lipca godz.20.30 Amfiteatr
Wszyscy je słyszeliśmy, wszyscy je lubimy. Takiego utworu jak na przykład La donna è mobile nikomu przecież przedstawiać nie trzeba… Podczas naszej gali „Opera na plaży” zabrzmią szlagiery operowe, operetkowe, musicalowe i lekkie, włoskie canzonetty. Popularne melodie i rytmy wykona ośmiu solistów, w tym zwycięzca jubileuszowego 20. Turnieju Tenorów i dwóch najlepszych śpiewaków tego konkursu z poprzednich edycji. Doskonałe wykonanie gwarantowane, a repertuar? W pierwszej części ukochane przeboje z oper, między innymi z Traviaty, Carmen, Napoju miłosnego, Nabucco czy Balu Maskowego – najlepsze z najlepszych z repertuaru Opery na Zamku, i te spokojne – najbardziej przez melomanów cenione, i te, które swoją energią muzyczną, ekspresją oraz dynamicznym rytmem podrywają z miejsca. W drugiej części przeniesiemy się w świat operetki. Zabrzmią melodyjne, porywające dźwięki z gatunku zarzuela rodem z ognistej Hiszpanii, znane fragmenty Hrabiny Maricy i musicalu My Fair Lady. A na wielki finał benefisu nasz oktet solistów wykona wspólnie słynny utwór z komedii lirycznej Falstaffa – „Wszystko na świecie to błazeństwo, a człowiek rodzi się błaznem”.
Połączymy więc liryzm z komedią, operetkę z fugami, operę z musicalem. Zapraszamy na naszą wybuchową, fascynującą mieszankę najcudowniejszych melodii na świecie, idealne zakończenie wakacyjnego wieczoru.
Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego 14 lipca 2018 roku, godz. 20.30 Amfiteatr.
Że Rossini wielkim kompozytorem był, to powszechnie wiadomo. Przy okazji jednak wakacyjnego czasu, gdy życie się rozluźnia i języki rozwiązują, bierzemy na ruszt mistrza Rossiniego i zaglądamy w jego sprawy od strony kuchni. Przecież gotowanie stanowiło wielką pasję kompozytora!
W kuchni mistrza Rossiniego aż kipi od pomysłów. Rossini wciela je w życie za pomocą kształtnego wyposażenia kuchni, prawdziwego skarbca przypraw i pieca, który żarzy się, podobnie jak goreje serce samego mistrza. Każdy z pomysłów kulinarnych Rossiniego jest grzechu wart – nie tylko ze względu na wykwintny, niepowtarzalny smak, ale również z powodu niezwykłej mocy.
Niektóre przepisy mistrza zostaną przedstawione widzom, którzy odwiedzą magiczną kuchnię. Rossiniowskie receptury będzie można wypróbować samemu i kto wie – może przy tej okazji objawi się ich czarodziejska moc.
Czy mistrz Rossini sporządza eliksiry na wszystko? Niestety, niektórych problemów nie można rozwiązać poprzez kulinaria. Umiejętności Rossiniego działają jak magnes na bliższych i dalszych znajomych mistrza: dawno niewidzianego przyjaciela, byłą śpiewaczkę, zdradzających i zdradzanych małżonków, mafię, a nawet Mefistofelesa. Siła działania potraw prowadzi do zaskakujących zwrotów akcji, która wymagać będzie od Rossiniego zręczności nie tylko kuchennej, ale psychologicznej czy wręcz pozaziemskiej. Zręczność ta okaże się prawdziwą żyłą złota, chociaż – mówi się – pieniądze szczęścia nie dają. Mistrz Rossini będzie miał własny, oryginalny pomysł na organizację dobrobytu. I ten – iście płomienny pomysł – przyniesie mu dopiero prawdziwe szczęście…
Wstęp na koncerty za bezpłatnymi zaproszeniami ,od przyszłego tygodnia do odbioru w punktach sprzedaży biletów MDK