Nadmorskie, rybne świętowanie
Żaden klimat tak dobrze nie sprzyja degustacji potraw z ryb jak nadmorski. W najbliższy weekend na smakoszy rybnych dań czekają dwa duże kulinarne wydarzenia, które wspiera Pomorze Zachodnie. Święto śledzia bałtyckiego w Niechorzu i „Dorszowe Żniwa” w Świnoujściu ruszają 6 lipca br.
Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa” to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Zadaniem dwuosobowych ekip kucharzy jest przygotowanie konkursowego menu, składającego się z dwóch dań z zastosowaniem ściśle określonych surowców m.in. dorsza. Wydarzenie to nie tylko smaczna rywalizacja, ale także konkursy dla publiczności, animacje dla dzieci i dorosłych czy strefa kulinarna. Jego uczestnicy będą mieli także okazję spróbować „zachodniopomorskiej zupy rybnej” przygotowanej w oparciu o lokalną tradycję i technikę kulinarną z wykorzystaniem regionalnych surowców. Impreza odbędzie się 6 lipca w Muszli Koncertowej w Świnoujściu.
Na placu, koło latarni morskiej w Niechorzu swoje święto, po raz 18-ty, będzie obchodził śledź bałtycki. Festyn rybacki, który odbędzie się w dniach 6-7 lipca br., popularyzuje ginący zawód rybaka łodziowego, kultywuje wiekową tradycję rybołówstwa morskiego na Bałtyku, a także promuje lokalne produkty. W programie tegorocznej imprezy znalazły się m.in. jarmark, degustacja śledzi, konkurs na najlepsze danie ze śledzia, szanty, występy artystyczne i pirackie zabawy dla najmłodszych.
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
Biuro Prasowe