Krajalnica elektryczna – dzięki niej krojenie na równe plasterki przestanie być problemem
Nie lubisz kroić nożem, ale kupowanie pokrojonych produktów nie jest dla Ciebie? Lubisz mieć wszystko idealnie pokrojone, ale brak ci precyzji w ręce i oku? Tym, czego potrzebujesz, jest krajalnica elektryczna.
Krajalnica elektryczna – kiedy warto ją kupić
Krajalnica elektryczna to jedno z tych urządzeń kuchennych, o których myślimy, że w gruncie rzeczy nie są do niczego potrzebne, jednak kiedy już raz się z nimi zaprzyjaźnimy, nie wyobrażamy sobie bez nich życia. Wygoda użytkowania jest nie do przecenienia.
Krajalnica przyda się zwłaszcza wtedy, gdy z różnych powodów nie chcemy kupować żywności krojonej lub paczkowanej, za to sami pieczemy mięsa, pasztety, chleby, robimy wędliny. Ponadto warto pamiętać, że krajalnica nadaje się także do krojenia owoców i warzyw. Będzie przydatna zwłaszcza w tych domach, w których często urządza się przyjęcia, ale i tam, gdzie po prostu ceni się wygodę.
Można się oczywiście zastanawiać, czy na pewno nie wystarczy nam sam nóż, ale prawda jest dość brutalna. Za pomocą noża nigdy nie uda się ukroić kilkunastu idealnie równych plasterków sera czy wędliny. Również kromki chleba krojone nożem nie będą idealnej grubości.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze krajalnicy
Krajalnica krajalnicy nierówna. Na rynku dostępne są różne krajalnice i wybór tej najlepszej wcale nie jest oczywisty.
Rodzaj obudowy – zdecydowanie trwalsza i odporniejsza na uszkodzenia jest obudowa wykonana z metalu. Krajalnice plastikowe mają zdecydowanie krótszy żywot.
Liczba tarcz tnących – wbrew pozorom jedna tarcza tnąca to za mało. W dobrej krajalnicy powinny znaleźć się przynajmniej dwie: jedna z falistym brzegiem do krojenia pieczywa oraz druga – z gładkim brzegiem, do krojenia sera i wędlin. Tą drugą można także kroić twarde owoce i warzywa. Tarcze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej lub tytanu. Powinny też być łatwe w demontażu, by można było je myć.
Regulacja grubości krojenia – jest oczywiste, że plasterek sera powinien być cieńszy niż kromka chleba. Większość krajalnic oferuje płynną regulację grubości krojenia od jednego milimetra do dwóch centymetrów.
Osłona placów i dociskacz – dwie najważniejsze cechy świadczące o bezpieczeństwie użytkowania krajalnicy.
Antypoślizgowe nóżki – ważne ze względu na stabilizację urządzenia.
Krajalnica wolnostojąca czy do zabudowy
W nowo projektowanej kuchni można pokusić się o kupno krajalnicy do zabudowy. Taka krajalnica będzie schowana w szufladzie lub szafce. Niewątpliwie oszczędzi to nieco miejsca na blacie i pozwoli na utrzymanie porządku. Niestety krajalnice do zabudowy są dość drogie, ponadto ich wybór jest stosunkowo nieduży. Jeśli jednak uda się znaleźć taką, która będzie pasowała do stylu kuchni, to można taki zakup rozważyć.
Krajalnice wolnostojące są stosunkowo łatwo dostępne i niedrogie. Najtańsze można kupić już za około sto pięćdziesiąt złotych, ale warto sięgnąć po nieco droższy model wykonany z metalu. W zależności od potrzeb i częstości użytkowania krajalnica może być na stałe ustawiona na blacie bądź przechowywana w szafce. Urządzenie jest stosunkowo lekkie, więc nie będzie problemu z wyjmowaniem i chowaniem.
Przeczytaj także: Zapomnij o żmudnym krojeniu na plasterki – poznaj zalety krajalnic elektrycznych