Strona główna » Maciej Mazur ze Świnoujścia w piętnastce najlepszych barmanów świata

Maciej Mazur ze Świnoujścia w piętnastce najlepszych barmanów świata

by Daniel SZYSZ

Maciej Mazur ze Świnoujścia w piętnastce najlepszych barmanów świata

Statuetka World Class Competition 2019 dla Singapuru

Tysiące niesamowitych barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do elitarnej grupy 53 najlepszych koktajlowych talentów na świecie. Zawodnicy wzięli udział w serii wyzwań w Holandii i Szkocji. Podczas finału w Glasgow globalne trofeum World Class Competition 2019 zdobyła Bannie Kang z Singapuru. Maciej Mazur zajął 15. lokatę – to najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Maciej ‘Bobas’ Mazur (25 lat) z krakowskiego baru „Z ust do ust” był piątym w historii polskim delegatem do światowego finału zawodów. – „World Class co roku zaskakuje swoją skalą i tak było także tym razem. Konkurencje były zróżnicowane, a przy tym poziom umiejętności i kreatywności zawodników bardzo wyrównany. To był ogromny zaszczyt reprezentować Polskę w globalnym finale. Obecność w piętnastce najlepszych barmanów świata to dla mnie ogromne wyróżnienie, ale także dowód na to, że nasza scena koktajlowa jest naprawdę ‘World Class’. Polska gościnność jest znana na całym świecie i gorąco liczę, że jesteśmy coraz bliżej zdobycia światowego trofeum” – powiedział Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, finalista World Class Competition 2019 w Glasgow.

Maciej ‘Mazur jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust. W zawodzie barmana pracuje od 4 lat. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. Jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami.

Najbardziej wymagający konkurs na świecie

Pod koniec września 53 najlepszych barmanów na świecie zmierzyło się w kilku piekielnie trudnych konkurencjach. W ramach zadań konkursowych odwiedzili destylarnię Ketel One w holenderskim mieście Schiedam oraz smaganą wiatrem wyspę Skye w Szkocji, skąd pochodzi whisky Talisker. Ostatnim przystankiem było Glasgow, które na 4 dni stało się centrum kultury koktajlowej, wraz z barmańskimi konkurencjami: The 'Singleton State Of Mind’, Tanqueray No. TEN 'Heart Of Ten’ i Johnnie Walker 'The Striding Can’.

– Co roku poziom prezentacji uczestników konkursu jest wyższy, a polscy reprezentanci nie ustępują umiejętnościami zagranicznym konkurentom. Maciek pokazał na ich tle wielką klasę: od wyróżniających się pomysłów, przez bezbłędną technikę, po lekkość prezentacji i świetny kontakt z jurorami. Rywalizacja była na tyle wysoka, że o awansie do finałowej ósemki decydowały już tylko detale. Jesteśmy niezwykle dumni, że Maciej znalazł się w Top15 najlepszych barmanów globu. Ten rekordowy wynik w pięcioletniej historii udziału Polaków w konkursie napawa nas dumą i optymizmem na kolejne edycje! – podsumował Łukasz Piwowarczyk, Head of DIAGEO Reserve Poland, przedstawiciel organizatora konkursu.

Do ścisłego finału zakwalifikowało się ośmiu barmanów z Danii, Hong-Kongu, Japonii, Kanady, Korei Południowej, Singapuru, Tajwanu i Wielkiej Brytanii. Zaprezentowali się w emocjonującej konkurencji na czas. Najlepsza okazała się Bannie Kang z Singapuru, która zachwyciła międzynarodowych ekspertów koktajlowych swoją techniką, temperamentem i kreatywnością.
Podczas finału ujawniono również, że dwunasty finał World Class Competition odbędzie się w Sydney w Australii, skąd pochodzi dwóch laureatów konkursu z poprzednich lat.
Aleja sławy World Class

Polskie „hall of fame” World Class liczy sobie już 5 gwiazd. Przed Maciejem Mazurem (Glasgow, 2019) w światowych finałach konkursu wystartowało czterech polskich barmanów: Marcin Kruk (Berlin, 2018), Janusz Lemiesz (Meksyk, 2017), Paweł Rodaszyński (Miami, 2016) i Mateusz Szuchnik (Kapsztad, 2015). To dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy.
Od dwóch lat polskiej edycji konkursu World Class towarzyszy ogólnopolskie święto kultury koktajlowej – World Class Cocktail Festival. Latem tego roku impreza objęła 15 miast, 95 starannie wyselekcjonowanych barów, ponad 15 000 gości. Tegoroczny wynik to aż dwukrotnie wyższa frekwencja w porównaniu do ubiegłego, premierowego roku. – Z liczbą 15 000 gości, World Class Cocktail Festival jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową – dodał Łukasz Piwowarczyk.

Globalnie World Class kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej już od 2009 roku. W historii konkursu po światowe trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady, Singapuru oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. Zwycięzcy stają się ambasadorami konkursu, podróżują, pracują jako eksperci i w roli szefów baru uczestniczą z największych wydarzeniach kulturalnych i rozrywkowych globu, jak od pokazów mody po oscarowe gale.



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Świnoujście Agatowska
Verified by MonsterInsights