Strona główna » Świnoujście – UWAGA – nie ma obowiązku używania jednorazowych sztućców w gastronomii

Świnoujście – UWAGA – nie ma obowiązku używania jednorazowych sztućców w gastronomii

by Daniel SZYSZ

MR: nie ma obowiązku używania jednorazowych sztućców w gastronomii

Podczas usług gastronomicznych nie ma obowiązku używania tylko jednorazowych sztućców – informuje PAP Ministerstwo Rozwoju. W wytycznych dla gastronomii jednorazowe sztućce podano jako przykład dodatków, które należy usunąć ze stołów – wskazuje resort.

„Nie ma jednak obowiązku używania, podczas korzystania z usług gastronomicznych, tylko z jednorazowych sztućców” – zapewnia MR.

Od 18 maja br. bary, kawiarnie i restauracje są otwarte. W związku z tym Ministerstwo Rozwoju, we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii.

Wskazano w nich, że usługi gastronomiczne – przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dot. bezpieczeństwa i higieny pracy – mogą być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu, jak i na wynos.

Według zaleceń resortu właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam, gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet.

Właściciele lokali muszą zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.

Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet – czytamy w wytycznych.

Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po wyjściu gości stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

Według wytycznych odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika). (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ pad/



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Verified by MonsterInsights