Syrop fruktozowo-glukozowy – do czego jest wykorzystywany?
Syrop fruktozowo-glukozowy jest bardzo popularną substancją słodzącą wykorzystywaną w przetwórstwie i produkcji żywności na skalę przemysłową. Ze względu na słodki smak jest stosowany jako substytut cukru, jednak jego właściwości mogą wpływać niekorzystnie na organizm człowieka. Co warto wiedzieć o syropie fruktozowo-glukozowym?
Syrop glukozowo-fruktozowy – co to jest?
Syrop fruktozowo-glukozowy został odkryty w 1966 r. w Japonii, w Szkole Medycznej Saga przez doktora Takasaki. Jest to substancja słodząca, w przemyśle spożywczym stosowana jako zamiennik cukru. Podstawowym argumentem, przemawiającym za szerokim wykorzystaniem syropu jest jego niska cena.
Produkcję przemysłową syropu fruktozowo-glukozowego rozpoczęto w Stanach Zjednoczonych w 1967 roku, a rozpowszechnienie substancji słodzącej, jako taniego substytutu cukru, zapoczątkował prezydent Richard Nixon w 1972 roku. Obniżenie cen żywności było jednym z haseł wyborczych Nixona. Wówczas w procesie produkcji żywności zaczęto wykorzystywać zamiast drogiego cukru, tańszy syrop kukurydziany. Stopniowo zwiększano zawartość fruktozy i otrzymano syrop fruktozowo-glukozowy, który stał się głównym, przemysłowym środkiem do słodzenia produktów spożywczych. Obecnie jest stosowany w produkcji żywności na całym świecie.
Rozpowszechnienie stosowania syropu glukozowo-fruktozowego bezpośrednio wiąże się ze wzrostem zachorowalności na cukrzycę typu 2 i otyłość. Komercjalizacja syropu sprawiła, że stał się on głównym środkiem słodzącym w przemyśle.
Wpływ syropu fruktozowo-glukozowego na organizm człowieka jest przedmiotem wielu badań. Wykazano, że fruktoza ma niekorzystne oddziaływanie na zdrowie.
Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest ze skrobi kukurydzianej lub pszennej. Gotowy produkt jest bezbarwnym, przezroczystym płynem o niskiej lepkości. Inne nazwy tej substancji słodzącej to izoglukoza, syrop wysokofruktozowy, bądź wysokofruktozowy oraz syrop kukurydziany. W poszczególnych rodzajach syropów stosowane są różne proporcje cukrów prostych
Z technologicznego punktu widzenia syropy fruktozowe mają wiele zalet:
- Odznaczają się dużą rozpuszczalnością.
- Poprzez obniżanie aktywności wody w produktach ograniczają wzrost niekorzystnych drobnoustrojów, które mogą powodować psucie żywności.
- Wykazują niską lepkość, dobre właściwości wypełniające, wiążące, ale i sklejające.
- Poprzez swoją płynną konsystencję są łatwiejsze do stosowania podczas produkcji żywności i w transporcie.
- Są stabilizatorami smaku i zapachu, podkreślają aromat, kolor i naturalne walory produktu.
- Atutem jest niska cena, co związane jest z dotacjami do produkcji kukurydzy.
- Wysoka zawartość fruktozy sprawia, że syrop ma wysoką słodkość – nawet 170% słodszy niż biały cukier (sacharoza).
- Zapobiega wysychaniu produktu poprzez utrzymywanie wilgotności.
- Łączy się z kwasami i innymi substancjami słodzącymi.
Syrop glukozowo-fruktozowy – gdzie go znajdziesz?
Substancje słodzące pod postacią różnych rodzajów syropów ze względu na wysoką przydatność technologiczną, są bardzo szeroko wykorzystywane do produkcji żywności.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest dodatkiem do:
- napojów owocowych;
- słodkich napojów gazowanych i niegazowanych;
- deserów;
- napojów mlecznych;
- jogurtów smakowych;
- lodów;
- sztucznego miodu;
- batonów;
- ciastek;
- ciast;
- pieczywa;
- cukierków;
- galaretek;
- dżemów;
- owoców kandyzowanych;
- przetworów warzywnych;
- zup;
- konserw mięsnych i rybnych;
- sosów;
- napojów alkoholowych.
Większość produktów dedykowana dzieciom produkowana jest z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, a przekaz reklamowy traktuje, że jest to żywność prozdrowotna. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie cukrów wpływa na rozwój otyłości, próchnicy i powoduje wiele zaburzeń o charakterze metabolicznym.
Dziś już wiemy, że rosnące od lat 60. spożycie cukrów wiąże się ze wzrostem zachorowalności na wiele chorób cywilizacyjnych, a wysoko przetworzona żywność może modyfikować metabolizm człowieka.
W związku z tym warto postawić na samodzielne przygotowywanie posiłków i używać żywności naturalnego pochodzenia, najlepiej ze zrównoważonych upraw i hodowli. Dla zapracowanych rozwiązaniem może być skorzystanie ze sprawdzonej diety pudełkowej. Catering dietetyczny w Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu i innych miastach zapewnia świeżo przygotowane bez użycia zbędnych dodatków do żywności, zbilansowane posiłki.