Strona główna » Syrop fruktozowo-glukozowy – do czego jest wykorzystywany?

Syrop fruktozowo-glukozowy – do czego jest wykorzystywany?

by Daniel SZYSZ

Syrop fruktozowo-glukozowy – do czego jest wykorzystywany?

Syrop fruktozowo-glukozowy jest bardzo popularną substancją słodzącą wykorzystywaną w przetwórstwie i produkcji żywności na skalę przemysłową. Ze względu na słodki smak jest stosowany jako substytut cukru, jednak jego właściwości mogą wpływać niekorzystnie na organizm człowieka. Co warto wiedzieć o syropie fruktozowo-glukozowym?

Syrop glukozowo-fruktozowy – co to jest?

Syrop fruktozowo-glukozowy został odkryty w 1966 r. w Japonii, w Szkole Medycznej Saga przez doktora Takasaki. Jest to substancja słodząca, w przemyśle spożywczym stosowana jako zamiennik cukru. Podstawowym argumentem, przemawiającym za szerokim wykorzystaniem syropu jest jego niska cena. 

Produkcję przemysłową syropu fruktozowo-glukozowego rozpoczęto w Stanach Zjednoczonych w 1967 roku, a rozpowszechnienie substancji słodzącej, jako taniego substytutu cukru, zapoczątkował prezydent Richard Nixon w 1972 roku. Obniżenie cen żywności było jednym z haseł wyborczych Nixona. Wówczas w procesie produkcji żywności zaczęto wykorzystywać zamiast drogiego cukru, tańszy syrop kukurydziany. Stopniowo zwiększano zawartość fruktozy i otrzymano syrop fruktozowo-glukozowy, który stał się głównym, przemysłowym środkiem do słodzenia produktów spożywczych. Obecnie jest stosowany w produkcji żywności na całym świecie. 

Rozpowszechnienie stosowania syropu glukozowo-fruktozowego bezpośrednio wiąże się ze wzrostem zachorowalności na cukrzycę typu 2 i otyłość. Komercjalizacja syropu sprawiła, że stał się on głównym środkiem słodzącym w przemyśle.  

Wpływ syropu fruktozowo-glukozowego na organizm człowieka jest przedmiotem wielu badań. Wykazano, że fruktoza ma niekorzystne oddziaływanie na zdrowie. 

Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego

Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest ze skrobi kukurydzianej lub pszennej. Gotowy produkt jest bezbarwnym, przezroczystym płynem o niskiej lepkości. Inne nazwy tej substancji słodzącej to izoglukoza, syrop wysokofruktozowy, bądź wysokofruktozowy oraz syrop kukurydziany. W poszczególnych rodzajach syropów stosowane są różne proporcje cukrów prostych 

Z technologicznego punktu widzenia syropy fruktozowe mają wiele zalet:

  •  Odznaczają się dużą rozpuszczalnością.
  • Poprzez obniżanie aktywności wody w produktach ograniczają wzrost niekorzystnych drobnoustrojów, które mogą powodować psucie żywności. 
  • Wykazują niską lepkość, dobre właściwości wypełniające, wiążące, ale i sklejające.  
  • Poprzez swoją płynną konsystencję są łatwiejsze do stosowania podczas produkcji żywności i w transporcie. 
  • Są stabilizatorami smaku i zapachu, podkreślają aromat, kolor i naturalne walory produktu. 
  • Atutem jest niska cena, co związane jest z dotacjami do produkcji kukurydzy.
  • Wysoka zawartość fruktozy sprawia, że syrop ma wysoką słodkość – nawet 170% słodszy niż biały cukier (sacharoza). 
  • Zapobiega wysychaniu produktu poprzez utrzymywanie wilgotności. 
  • Łączy się z kwasami i innymi substancjami słodzącymi.  

Syrop glukozowo-fruktozowy – gdzie go znajdziesz?

Substancje słodzące pod postacią różnych rodzajów syropów ze względu na wysoką przydatność technologiczną, są bardzo szeroko wykorzystywane do produkcji żywności.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest dodatkiem do:

  • napojów owocowych;
  • słodkich napojów gazowanych i niegazowanych;
  • deserów;
  • napojów mlecznych;
  • jogurtów smakowych;
  • lodów;
  • sztucznego miodu;
  •  batonów;
  • ciastek;
  • ciast;
  • pieczywa;
  • cukierków;
  • galaretek;
  • dżemów;
  • owoców kandyzowanych;
  • przetworów warzywnych;
  • zup;
  • konserw mięsnych i rybnych;
  • sosów;
  • napojów alkoholowych. 

Większość produktów dedykowana dzieciom produkowana jest z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, a przekaz reklamowy traktuje, że jest to żywność prozdrowotna. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie cukrów wpływa na rozwój otyłości, próchnicy i powoduje wiele zaburzeń o charakterze metabolicznym.

 Dziś już wiemy, że rosnące od lat 60. spożycie cukrów wiąże się ze wzrostem zachorowalności na wiele chorób cywilizacyjnych, a wysoko przetworzona żywność może modyfikować metabolizm człowieka.

W związku z tym warto postawić na samodzielne przygotowywanie posiłków i używać żywności naturalnego pochodzenia, najlepiej ze zrównoważonych upraw i hodowli. Dla zapracowanych rozwiązaniem może być skorzystanie ze sprawdzonej diety pudełkowej. Catering dietetyczny w Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu i innych miastach zapewnia świeżo przygotowane bez użycia zbędnych dodatków do żywności, zbilansowane posiłki.



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Świnoujście Agatowska