Wybieramy gofrownicę do lokalu gastronomicznego — na co zwrócić uwagę?
Jesteś właścicielem małej restauracji serwującej śniadania? A może prowadzisz uroczą knajpkę w nadmorskim kurorcie? Jeśli należysz do jednej z tych grup, doskonale wiesz o tym, że w tego typu lokalach gastronomicznych gofry schodzą niemal momentalnie. Aby jednak jak najlepiej spełniać oczekiwania klientów, niezbędny jest wysokiej jakości sprzęt. Jak wybrać profesjonalną gofrownicę?
Profesjonalna gofrownica — must have każdego lokalu gastronomicznego
Nie da się ukryć, że profesjonalna gofrownica powinna znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym. Z pomocą tego urządzenia kucharze są w stanie przygotować smaczne, szybkie i co najważniejsze — tanie desery. Jeśli idzie to w parze z kreatywnością, restauracja lub knajpka może liczyć na zwiększenie zysków. Gofry są uwielbiane przede wszystkim przez dzieci, szczególnie wtedy, gdy wśród dodatków dominują owoce, bita śmietana i czekolada. Ten słodki przysmak staje się jeszcze bardziej atrakcyjny dzięki fantazyjnym kształtom.
Spis treści
Jak wybrać odpowiedni model?
W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostępne są różne rodzaje gofrownic. Jednak szczególnie przed zakupem urządzenia do lokalu gastronomicznego warto zdefiniować swoje oczekiwania i potrzeby względem sprzętu do wypiekania gofrów. Dzięki temu zainwestujemy w gofrownicę, która idealnie odpowie naszym oczekiwaniom. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że w gastronomii, niezależnie czy małej, czy dużej sprawdzi się wyłącznie profesjonalna gofrownica. Dlaczego akurat taki model? Przede wszystkim z uwagi na to, że urządzenia wykorzystywane do użytku domowego nie wytrzymają intensywnej eksploatacji. Z uwagi na to warto zainwestować w bezinwazyjny sprzęt, który zagwarantuje serwowanie pysznych i chrupiących gofrów.
Kryteria, na które warto zwrócić uwagę
Jak już wcześniej wspomniano profesjonalne gofrownice powinny charakteryzować się nieco innymi parametrami, niż te wykorzystywane w warunkach domowych. Właściciele lokali gastronomicznych powinni zwrócić uwagę m.in. na:
- regulację temperatury — nikogo z pewnością nie zdziwi fakt, że najlepszym rozwiązaniem jest model, który gwarantuje swobodę sterowania ustawieniami jej pracy. Dlatego należy wziąć pod uwagę regulację temperatury. Wysokiej jakości sprzęty charakteryzuje zakres od 50 do 300 stopni. Część urządzeń jest wyposażonych w specjalny timer. Dzięki niemu każdy kucharz może ustawić idealne parametry do przygotowania puszystych i chrupiących gofrów,
- rodzaj płyty — okazuje się, że płyty w gofrownicach mogą być wykonane z wielu materiałów. W sklepach z profesjonalnymi sprzętami gastronomicznymi najczęściej można spotkać modele stalowe, aluminiowe oraz żeliwne. Ciekawostką jest fakt, że wszystkie z nich charakteryzują się wysoką jakością. Jednak przed zakupem warto dowiedzieć się, czy zostały wykończone chroniącą przed przywieraniem powłoką,
- obudowa — obudowa to kolejna istotna kwestia w przypadku urządzenia, które będzie wykorzystywane w lokalu gastronomicznym. Niestety w takich miejscach dość często wszystko odbywa się bardzo szybko i nietrudno m.in. o uszkodzenia mechaniczne. Warto więc zainwestować w model, który będzie odporny na uderzenia.
Nie sposób też wspomnieć o kształcie i wielkości gofrów. Na te cechy mają przede wszystkim wpływ płyty znajdujące się w środku gofrownicy. W lokalach gastronomicznych z pewnością sprawdzą się modele, które oferują klasyczne gofry, ale także te w kształcie serc czy trójkątów. Aktualnie coraz więcej firm zaczyna także inwestować w sprzęty, dzięki którym można przygotować oryginalne gofry bąbelkowe. To hit we wszystkich nadmorskich kurortach.
Nie da się ukryć, że starannie dobrany model posłuży lokalowi przez wiele lat. Co więcej, dzięki niemu Twoi klienci będą mogli cieszyć się pysznymi goframi za każdym razem, gdy odwiedzą cukiernię czy restaurację. Z uwagi na to najlepszym rozwiązaniem jest profesjonalna gofrownica, które gwarantuje możliwość szybkiego i łatwego przygotowania tych smacznych i chrupiących przysmaków.