Praca dietetyka: Skąd czerpać inspiracje?
Jesteś dietetykiem i nie masz pomysłu jak urozmaicić dietę swoich podopiecznych? Masz wrażenie, że potrawy, które proponujesz w jadłospisach są coraz bardziej monotonne? Jeżeli szukasz pomysłu jak wzbogacić swoją bazę potraw zapoznaj się z poniższym artykułem.
Źródła inspiracji – skąd możemy czerpać pomysły na zdrowe posiłki?
Jednym z podstawowych źródeł inspiracji są blogi kulinarne. Niewątpliwie jest to najszybszy sposób na znalezienie przepisu dopasowanego do naszych potrzeb. Oczywiście, należy mieć na uwadze fakt, że nie każdy przepis znaleziony w Internecie będzie udany. Jak nauczyć się weryfikować dany blog kiedy nie masz jeszcze wprawy w gotowaniu? Możesz sugerować się recenzjami i opiniami wystawianymi w komentarzach danego bloga. Im większa popularność danej strony, tym większa szansa, że podobny przepis sprawdzi się również w diecie Twojego Pacjenta.
Ponadto blogerzy kulinarni, szefowie kuchni czy dietetycy bardzo często dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem w swoich mediach społecznościowych. Warto obserwować działania takich osób, a następnie testować ich rady w praktyce.
Nie zapominajmy też o tradycyjnym źródle przepisów kulinarnych – o książkach kucharskich i czasopismach branżowych. Niewątpliwie jest do dużo wolniejszy sposób na wyszukiwanie przepisów oraz dodatkowo wiąże się to z koniecznością zakupu książki. Niemniej jednak jeżeli autorem książki jest kucharz, którego przepisy znasz i sprawdzają się w Twojej kuchni, warto zainwestować w dodatkowe źródło inspiracji.
Eksperymentuj we własnej kuchni
Inspirację możemy znaleźć przeglądając naszą kuchnię. Sprawdź zawartość półek oraz przygotuj listę rzeczy, które zalegają Ci w szafkach. Następnie poszukaj przepisów bazujących na produktach z listy. Staraj się maksymalnie wykorzystać składniki, które są już od dłuższego czasu na półce lub mają krótki termin przydatności. W ten sposób nie tylko zapobiegniesz marnowaniu się żywności, ale także pobudzisz swoją kreatywność. Jeżeli nisko oceniasz swoje zdolności kulinarne, początkowo bazuj na gotowych przepisach. Stopniowo nabierając większej praktyki, nauczysz się łączenia nowych smaków. Czasem proste modyfikacje przepisu nadają potrawom nowy niepowtarzalny smak. Chcąc urozmaicić dietę pacjenta nie musisz tworzyć każdego przepisu od podstaw. Czasem niewielka zmiana jednego lub dwóch składników nadaje potrawie nowego charakteru. Im większej wprawy nabierzesz tym łatwiej będzie Ci opracowywać nowe dania dla swoich pacjentów.
Pamiętaj o produktach sezonowych
Każda pora roku, a nawet i miesiąc ma swoje charakterystyczne produkty. Grudzień kojarzy nam się z pomarańczami i pachnącymi mandarynkami, latem w naszej diecie goszczą owoce jagodowe, a jesienią strony kulinarne publikują najróżniejsze sposoby na zastosowanie dyni w kuchni. Staraj się maksymalnie korzystać z składników, które są dostępne w danym okresie. Weryfikuj kalendarz warzyw i owoców sezonowych, a następnie szukaj inspiracji z wykorzystaniem danych składników. Staraj się, by w diecie pacjenta znalazły się produkty adekwatne do konkretnej pory roku. Twój podopieczny na pewno doceni gdy na otrzymanej liście zakupów będą znajdowały się produkty powszechnie dostępne w danym okresie. Inną zaletą uwzględniania sezonowości jest czynnik ekonomiczny. Niektóre artykuły spożywcze dostępne są przez cały rok jednak ceny mogą być znacznie wyższe poza sezonem.
Znajdź czas na poszukiwanie nowych przepisów
Zanim przejdziesz do układania jadłospisu wzbogać swoją prywatną bazę potraw. Mając zapisaną listę przepisów, zamiast zastanawiać się nad każdym daniem, możesz uzupełniać plan żywieniowy zapisanymi wcześniej przepisami. Wyznacz sobie czas na poszukiwania nowych dań. Zapisuj pomysły i inspiracje z którymi się spotykasz i poświęć chwilę na dopracowanie receptur z których później będziesz mógł/mogła korzystać miesiącami. Ta strategia pomoże Ci znacznie ograniczyć czas, który poświęcasz na układanie jadłospisu.
Więcej wskazówek na temat układania jadłospisów znajdziesz na blogu Kcalmar.pro dla dietetyków.