Pizza na kamieniu – będziesz chciał więcej

Fresh Italian pizza with tomato, mozzarella, chicken and basil

Pizza na kamieniu – będziesz chciał więcej

Czym jest kamień do pizzy

Kamień do pizzy to naczynie, na którym wypieka się pizzę.

Oficjalnie wymyślono go w 1984 roku, we Włoszech.  Pierwszy model wykonano z granitu. Nadal stosuje się ten materiał. Oczywiście, można natknąć się na kamienie z kordierytu, szamotu, skały wulkanicznej czy ceramiki, jednak ta lita skała wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

Czy pieczenie pizzy na kamieniu jest trudne

Kamień do pizzy – rodzaje

Kamień granitowy

Marzysz o elastycznej i kruchej, chrupiącej? Upiecz ją na kamieniu granitowym.Oprócz tego, świetnie sprawdzi się w restauracjach i pizzeriach. Granitowy kamień do pieczenia można umieścić w piekarniku, na grillu a nawet w tradycyjnym piecu.

Jeśli nie masz pod ręką deski do krojenia, granit będzie idealnym zamiennikiem

Najlepszą opcją będzie wariant 2 centymetrowy o wymiarach 37×35 cm. Tak dostosowane parametry pomagaj w długim utrzymaniu temperatury. Co więcej, kiedy kamień się odpowiednio nagrzeje, może bez trudu przekroczyć limity zwykłego piekarnika. Tym samym pizza staje się jeszcze smaczniejsza i lepiej upieczona.

Granitowy kamień do pizzy posiada niesamowitą zdolności, przewyrzszające zwykłą blaszkę do pieczenia. Kamień do pizzy kumuluje ciepło pochłaniane z górnej grzałki piekarnika i równomiernie oddaje je do wypiekanego placka.

Kamień szamotowy

Kamień wulkaniczny

Kamień ceramiczny

To musisz wiedzieć zanim kupisz kamień do pizzy

– materiał wykonania

rozmiar

----------

eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
----------

Powiązane posty

Zapalenie ucha objawy

Dobry czas na przeprowadzkę na przedmieścia

Gdzie szukać sali na wesele?