Pizza na kamieniu – będziesz chciał więcej
Czym jest kamień do pizzy
Kamień do pizzy to naczynie, na którym wypieka się pizzę.
Oficjalnie wymyślono go w 1984 roku, we Włoszech. Pierwszy model wykonano z granitu. Nadal stosuje się ten materiał. Oczywiście, można natknąć się na kamienie z kordierytu, szamotu, skały wulkanicznej czy ceramiki, jednak ta lita skała wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
Czy pieczenie pizzy na kamieniu jest trudne
Kamień do pizzy – rodzaje
Kamień granitowy
Marzysz o elastycznej i kruchej, chrupiącej? Upiecz ją na kamieniu granitowym.Oprócz tego, świetnie sprawdzi się w restauracjach i pizzeriach. Granitowy kamień do pieczenia można umieścić w piekarniku, na grillu a nawet w tradycyjnym piecu.
Jeśli nie masz pod ręką deski do krojenia, granit będzie idealnym zamiennikiem
Najlepszą opcją będzie wariant 2 centymetrowy o wymiarach 37×35 cm. Tak dostosowane parametry pomagaj w długim utrzymaniu temperatury. Co więcej, kiedy kamień się odpowiednio nagrzeje, może bez trudu przekroczyć limity zwykłego piekarnika. Tym samym pizza staje się jeszcze smaczniejsza i lepiej upieczona.
Granitowy kamień do pizzy posiada niesamowitą zdolności, przewyrzszające zwykłą blaszkę do pieczenia. Kamień do pizzy kumuluje ciepło pochłaniane z górnej grzałki piekarnika i równomiernie oddaje je do wypiekanego placka.
Kamień szamotowy
Kamień wulkaniczny
Kamień ceramiczny
To musisz wiedzieć zanim kupisz kamień do pizzy
– materiał wykonania
rozmiar