Strona główna » Doniczki z ziołami w Twojej kuchni to prosty sposób na zdrowsze posiłki

Doniczki z ziołami w Twojej kuchni to prosty sposób na zdrowsze posiłki

by Daniel SZYSZ

To prawda, że wygodnie jest kupić w markecie torebki z gotowymi, suszonymi ziołami lub gotowe mieszanki ziół. Hodowanie większości z nich w Twojej kuchni jest bardzo proste i nie tylko wzbogaci smak potraw i poprawi Twoje zdrowie, ale także doda pomieszczeniu życia i charakteru.

Zioła stanowią żywą dekorację i pomocną dłoń w kuchni. Oto lista wspaniałych ziół, które dodadzą pikanterii Twoim posiłkom przez cały rok.

Bazylia

Bazylia, powszechnie stosowana w kuchni włoskiej, świetnie nadaje się do dodawania smaku do zup i sosów. Podczas gotowania dodawaj ją pod koniec, aby zachować smak. Podczas uprawy utrzymuj glebę w stanie wilgotnym i podlewaj roślinę na noc. Uszczypnij lub obetnij wszystkie tworzące się pędy kwiatowe. Zbieraj bazylię często, a będzie rosła dalej.

Bazyli stymuluje działanie układu pokarmowego oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest również znana z właściwości uspokajających i można ją znaleźć w mieszankach ziołowych sprzedawanych, jako zioła na uspokojenie.

Kolendra

Kolendra jest najczęściej spotykana w daniach kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Jej smak jest silny, więc używaj jej oszczędnie. Aby zbierać pędy, użyj ostrych, czystych nożyczek i utnij je mniej więcej w 1/3 długości rośliny. Roślina nadal będzie wypuszczać nowe liście. Zbieraj co tydzień, aby zapewnić jej stały wzrost.

Ta roślina ma silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu jej regularne spożywanie zapobiega takim chorobom jak miażdżyca czy nadciśnienie. Ma także właściwości moczopędne i poprawiające trawienie. Więcej odnośnie przepisów na jedzmy-zdrowo.pl

Koper włoski

Pyszny dodatek do dipów, zup, masła ziołowego, sałatek i dań rybnych, koper ma najsilniejszy smak tuż przed kwitnieniem. Najlepiej zbierać tylko to, co jest potrzebne do przepisów. Używając nożyczek, obcinaj łodygi równo z główną łodygą, aby roślina mogła odrastać.

Koper od lat słynie jako lek na dolegliwości trawienne. Pomaga w leczeniu bólu brzucha, biegunki oraz kolki u niemowląt zwiększając pracę enzymów w żołądku.

Mięta

Mięta jest zwykle używana w deserach, herbatach i galaretkach, natomiast mięta pieprzowa jest używana ze względu na swój silny aromat. Aby uzyskać dużą ilość, ścinaj tuż przed kwitnieniem – około 3 cm od doniczki. Pojedyncze liście można zbierać w dowolnym momencie.

Mięta oprócz orzeźwienia oferuje nam pomoc w trawieniu poprzez pobudzanie perystaltyki jelit.

Oregano

Oregano jest najbardziej popularne w kuchni włoskiej i greckiej. Często używane jest w zupach, gulaszach i sosach. Zbieraj pojedyncze liście z łodygi lub zetnij długą łodygę wraz z liśćmi. Przed zbiorem pozwól roślinie urosnąć do minimum 7 cmi. Regularne przycinanie sprawia, że roślina rośnie coraz gęściej.

Jeśli masz częste problemy z wzdęciami lub zgagą to zioło pomoże Ci je zwalczyć. Dodatkowo zwalcza bakterie, wirusy i grzyby przez co jest przyjacielem Twojego układu pokarmowego. 



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Świnoujście Agatowska