Enzymy trawienne – dlaczego są takie ważne?
Wszystkie substancje odżywcze, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem muszą zostać strawione. Oznacza to, że ich cząsteczki są rozbijane na mniejsze. Dzięki temu mogą zostać wchłonięte. Niezbędne w tym procesie są enzymy trawienne. Sprawdź, co to jest i jakie są rodzaje enzymów trawiennych.
Enzymy trawienne – rola
Enzymy trawienne to specjalne złożone białka, które są obecne w układzie pokarmowym człowieka. Ich rolą jest katalizowanie procesów rozkładu substancji odżywczych na prostsze formy. Odbywa się to poprzez rozkład ich wiązań. W efekcie z dużych cząsteczek powstają mniejsze. Dzięki enzymom trawiennym składniki pokarmowe – tłuszcze, węglowodany, białka – mogą zostać wchłonięte w jelitach i wraz z krwią dotrzeć do wszystkich komórek ciała, gdzie są następnie wykorzystywane w ważnych procesach życiowych.
Gdzie produkowane są enzymy trawienne?
Enzymy trawienne produkowane są w organizmie człowieka. Odpowiadają za to gruczoły trawienne, należące do układu pokarmowego. Są to:
- ślinianki – produkcja amylazy ślinowej,
- gruczoły żołądkowe – produkcja pepsyny, lipazy żołądkowej i podpuszczki,
- trzustka – produkcja lipazy trzustkowej, amylazy trzustkowej, nukleazy, trypsyny, karboksypeptydazy,
- gruczoły jelitowe (jelito cienkie) – produkcja sacharazy, maltazy, laktazy, karboksypeptydazy, aminopeptydazy.
Pokarm przechodzący przez przewód pokarmowy jest stopniowo trawiony w każdym jego odcinku. Proces ten zaczyna się już w jamie ustnej.
Podział enzymów trawiennych
Wyróżnia się:
- enzymy proteolityczne – trawienie białek (m.in. trypsyna, pepsyna),
- enzymy amylolityczne – trawienie węglowodanów (m.in. amylaza ślinowa),
- enzymy lipolityczne – trawienie tłuszczów (m.in. lipaza żołądkowa),
- nukleazy – rozpad kwasów nukleinowych (m.in. nukleazy trzustkowe).
Wszystkie enzymy trawienne są tak samo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i organizmu człowieka.
Jak uzupełnić enzymy trawienne?
Zdarza się, że dochodzi do obniżenia poziomu enzymów trawiennych. Dzieje się tak m.in. pod wpływem chorób, niezdrowego trybu życia, a także starzenia się organizmu (np. u części osób wraz z wiekiem pojawia się nietolerancja laktozy spowodowana zatrzymaniem wydzielania laktazy). Oznaką tego mogą być różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także niedobory witamin, spadek wagi lub osłabienie. Enzymy można uzupełnić poprzez stosowanie zdrowej diety. Pomocne mogą być także suplementy diety zawierające naturalne enzymy pochodzenia roślinnego lub mikrobiologicznego.