Jak zapobiegać zatruciu pokarmowemu
Zatrucie pokarmowe jest spowodowane spożyciem skażonej żywności i co roku dotyka wiele osób. Żywność może zostać skażona, gdy jest niewłaściwie traktowana, przechowywana lub przygotowywana.
Niektóre produkty spożywcze mają wyższe ryzyko wywołania zatrucia pokarmowego, a niektórzy ludzie są bardziej narażeni na zatrucie pokarmowe niż inni.
Spis treści
Zatrucie pokarmowe i bakterie
Do zatrucia pokarmowego dochodzi, gdy w jedzeniu, które spożywasz, znajduje się wystarczająca liczba określonych rodzajów bakterii lub ich toksyn. Bakterie te nazywane są patogenami testujemyjedzenie.pl
Pokarmy o wysokim ryzyku zatrucia pokarmowego
Zatrucie pokarmowe nie ogranicza się tylko do pokarmów, które możesz uznać za ryzykowne, takich jak kurczak czy ryba. Potencjalnie niebezpieczne mogą być również przygotowane owoce, warzywa i sałatki. Skażona żywność zazwyczaj wygląda, pachnie i smakuje normalnie. Bakterie zatrucia pokarmowego mogą rosnąć i rozmnażać się na niektórych rodzajach żywności łatwiej niż na innych.
Osoby narażone na zatrucie pokarmowe
Niektóre osoby są bardziej narażone na ryzyko zatrucia pokarmowego niż inne. Zachowaj szczególną ostrożność przy kupowaniu, przechowywaniu i przygotowywaniu żywności dla tych osób. Do grup wrażliwych należą: kobiety w ciąży, osoby starsze, małe dzieci, osoby z chorobami przewlekłymi.
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym
Kiedy kupujesz jedzenie: Staraj się trzymać potencjalnie ryzykowną żywność poza strefą zagrożenia temperaturą i kupuj gorącą i zimną żywność pod koniec zakupów.
- Gorące i zimne produkty przechowuj oddzielnie.
- Unikaj żywności po terminie przydatności do spożycia i zawsze sprawdzaj etykiety.
Unikaj żywności w spuchniętych, wgniecionych, nieszczelnych lub uszkodzonych puszkach, pojemnikach lub innych opakowaniach.Nie kupuj mrożonej lub schłodzonej żywności, która nie została wyjęta z zamrażarki, a gorącą żywność kupuj tylko wtedy, gdy jest gorąca.Sprawdzaj, czy pracownicy obsługi używają osobnych szczypiec przy przenoszeniu różnych rodzajów żywności, np. mięsa i warzyw.Sprawdź, czy personel obsługujący nosi rękawiczki, kiedy zajmuje się jedzeniem, ale nie kiedy czyści powierzchnie lub bierze pieniądze.Upewnij się, że jajka w kartonach mają oznaczenie dostawcy i nigdy nie kupuj pękniętych lub brudnych jajek.Szybko zabierz zakupy do domu i natychmiast je przechowaj.
Kiedy przygotowujesz jedzenie:
Przed przygotowaniem jedzenia umyj ręce w ciepłej wodzie z mydłem i dobrze je wysusz. Mokre ręce są bardziej podatne na przenoszenie bakterii, więc poświęć czas na ich dokładne osuszenie.
Nie używaj tej samej deski do krojenia do surowego jedzenia, które będzie gotowane (np. mięsa) i do jedzenia podawanego bez gotowania (np. sałatek). Jeżeli nie masz osobnych desek do krojenia lub przyborów do przygotowywania surowej żywności i żywności gotowej do spożycia, dokładnie je wyczyść i wysusz przed każdym użyciem.
- Pamiętaj, że większość potraw powinna być gotowana do temperatury co najmniej 75°C.
- Przed użyciem surowych owoców i warzyw opłucz je czystą wodą.
- Jeśli źle się czujesz, pozwól komuś innemu przygotować jedzenie.