Otwierasz swój pierwszy lokal gastronomiczny i zastanawiasz się nad wyposażeniem jego kuchni? Jeśli tak, poniższy tekst powinien Cię zainteresować. Przedstawimy w nim podstawowe urządzenia dla gastronomii, które ułatwią Ci przygotowywanie pysznych i świeżych potraw dla Twoich gości. Co ważne, nie musisz być ekspertem w dziedzinie gastronomii, aby zrozumieć korzyści, jakie wiążą się z ich posiadaniem.
Poznajmy niezbędny sprzęt do przygotowywania i obróbki mechanicznej produktów
Zanim potrawy trafią na stół, produkty, z których zostały przygotowane przechodzą długą drogę. Dlatego w każdej kuchni musi znaleźć się miejsce na urządzenia dla gastronomii, które pomogą w ich obróbce mechanicznej Są to m.in.:
– robot kuchenny – to uniwersalne urządzenie, które pozwala oszczędzać czas i miejsce w kuchni, ponieważ zastępuje kilka innych sprzętów,
– mikser planetarny – to niezbędne urządzenie do wyrabiania ciasta na pizzę, chleb, ciastka i inne wypieki. Przyda się również podczas przygotowywania gęstych sosów. Mikser planetarny ma też wymienne końcówki, takie jak trzepaczka czy mieszadło.
– krajalnica – niezbędna do precyzyjnego krojenia wędlin, serów, warzyw i owoców na cienkie plasterki. Krajalnica ma ostrze obrotowe, które można regulować pod kątem i grubością cięcia.
Wyposażenie kuchni, w którym gotujemy, pieczemy
Mając przygotowane składniki, możemy przejść do gotowania. Do tego potrzebujemy kilku niezbędnych urządzeń, które zapewnią odpowiednią temperaturę i smak potraw. Będą to:
– piekarnik konwekcyjno-parowy – to nowoczesne urządzenie do pieczenia, smażenia, duszenia i gotowania na parze różnych produktów,
– grill kontaktowy – idealnie sprawdzi się podczas smażenia mięsa, ryb, warzyw i serów na gorących płytach,
– frytkownica – niezbędna do smażenia frytek, nuggetsów, krokietów i innych produktów w gorącym oleju. Frytkownica zapewnia szybkie i równomierne smażenie produktów oraz chrupkość bardzo lubianą przez gości restauracji. Zastanawiasz się gdzie kupić wysokiej jakości urządzenia dla gastronomii? Sprawdź ofertę Hendi.
Urządzenia do przechowywania żywności
Zarówno przed gotowaniem, jak i po musimy zadbać o odpowiednie przechowywanie żywności. Do tego będziemy potrzebować jednego lub więcej urządzeń, które zapewnią Ci odpowiednią temperaturę i świeżość produktów. Są to:
– lodówka, utrzymuje temperaturę od 0 do 10 stopni Celsjusza, co zapobiega psuciu się żywności.
– zamrażarka, utrzymuje temperaturę od -18 do -24 stopni Celsjusza, co pozwala na długotrwałe zachowanie jakości i wartości odżywczych żywności. Jest równie niezbędna, jak lodówka.
– szafa chłodnicza, bywa używana jako uzupełnienie lodówki, ponieważ ma większą pojemność, lepszą wydajność oraz przezroczyste drzwi, które ułatwiają odnalezienie produktów.
Podsumowanie
Jak widać, podstawowe wyposażenie kuchni gastronomicznej nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy, że zaopatrzymy się w ok. 10 podstawowych urządzeń, które będę stanowiły nieocenioną pomoc w przygotowywaniu pysznych potraw. Jeśli czujesz, że brakuje Ci niezbędnej wiedzy, nie wahaj się prosić o pomoc i pytać. Firmy, które sprzedają urządzenia dla gastronomii, oferują również profesjonalne doradztwo. Dzięki temu każdy klient może dopasować kupowane urządzenia według potrzeb i profilu restauracji.