Strona główna » Naturalna alternatywa kawy? Yerba mate!

Naturalna alternatywa kawy? Yerba mate!

by Daniel SZYSZ

Jeżeli nie możesz wyobrazić sobie poranka bez kofeinowego pobudzenia w postaci kawy, na pewno zaciekawi Cię niniejszy artykuł. Czy wiesz, że istnieje napój, którego pobudzające działanie jest niemal tak skuteczne jak kawy, a jednocześnie jest całkowicie naturalny, nie zawiera sztucznych substancji i dostarcza organizmowi wiele cennych witamin i minerałów? Poznaj yerba mate – tradycyjną, ziołową „herbatę” z Ameryki Południowej!

Yerba mate jako substytut kawy?

Pijesz kawę każdego poranka? Na pewno doskonale znasz ten przebieg wydarzeń: tuż po wypiciu czarnego naparu, niemal natychmiast dostajesz energetycznego kopa, czujesz się pobudzony i rozbudzony. Ten magiczny stan pobudzenia utrzymuje się przez godzinę lub dwie, po czym nagle następuje nieprzyjemne osłabienie. Sięgasz po kolejną filiżankę kawy, a potem jeszcze jedną i następną, aby utrzymać się na nogach. Każdą porcję kawy doprawiasz mlekiem i cukrem, żeby była smaczniejsza, a tym samym dostarczasz sobie sporą dawkę kalorii. Pomyślałeś kiedyś, żeby spróbować czegoś innego? Czegoś, co pobudza równie skutecznie, a przy tym jest w pełni naturalne? Idealną kandydatką okazuje się yerba mate. Zobacz dlaczego!

Skarb Indian Guarani. Co to jest yerba mate?

Yerba mate to rodzaj ziołowej „herbaty”, napar, który przyrządza się z liści (i gałązek) ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to roślina, którą spotkać można wyłącznie w Ameryce Południowej, a konkretniej na granicy czterech państw: Brazylii, Argentyny, Paragwaju i Urugwaju. Za odkrywców niezwykłych właściwości rośliny uważa się Indian Guarani, rdzennych mieszkańców tych obszarów. Wieki temu zauważyli, że po spożyciu liści zerwanych z krzewu mają więcej energii, wyostrzają się ich zmysły, nie czują zmęczenia i głodu. Z wysuszonych liści zaczęli sporządzać pobudzający napar, który pili przed polowaniami i długimi wędrówkami. Napój stał się nieodłącznym elementem ich kultury i do dziś funkcjonuje wśród Latynosów nie tylko jako ważna część ich tradycji. Yerba mate pije się tam codziennie, niemal o każdej porze dnia i w każdej sytuacji – w domu, w pracy, w szkole, na spacerze, w drodze do sklepu czy podczas spotkań z przyjaciółmi. Od kilkunastu lat yerba mate staje się coraz bardziej popularna także w innych regionach świata.

Jak działa yerba mate?

Tak jak kawa, yerba mate zawiera kofeinę. Działa więc pobudzająco, ale w przeciwieństwie do kawy, stymulujące właściwości uwalnia wolniej, stopniowo, w bardziej harmonijny sposób. Kiedy kofeina zawarta w yerbie przestaje działać, nie pojawia się nagłe uczucie osłabienia, które jest charakterystyczne po wypiciu kawy. Dlaczego jednak zamieniać pobudzającą i smaczną kawę z mlekiem i cukrem na ziołową, indiańską „herbatkę”? Okazuje się, że skuteczne pobudzenie nie jest jedyną zaletą yerba mate. Po pierwsze, yerba jest całkowicie naturalna. Po drugie, oprócz kofeiny, zawiera wiele innych, cennych substancji, takich jak witaminy (z grupy B oraz witaminy C, A i E), minerały (m.in. żelazo, cynk, magnez, potas, wapń, fosfor czy krzem) oraz przeciwutleniacze, w szczególności szeroko ceniony kwas chlorogenowy. Za sprawą wszystkich tych substancji, yerba mate nie tylko działa pobudzająco, ale też: wzmacnia organizm, łagodzi układ nerwowy, poprawia samopoczucie, pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego oraz wspiera metabolizm, co może okazać się bardzo korzystne podczas odchudzania.

Przygotowanie yerba mate w kilku prostych krokach

Yerba mate to napój tradycyjny. Chcąc podtrzymywać tradycję, warto przygotować i pić ją tak, jak robi się to w Ameryce Południowej, przy użyciu specjalnych akcesoriów: naczynka, nazywanego „matero” (wykonuje się je z naturalnej tykwy, drewna palo santo, lub ceramiki) oraz rurki z filtrem, którą nazywa się „bombilla”. Jak przygotować yerba mate? To proste:

  1. Do matero wsypuje się susz yerba mate – około 1/4-3/4 naczynka. 
  2. Na jednej ze ścianek matero usypuje się tzw. „kopczyk” – wystarczy przechylić naczynko lekko pod kątem.
  3. Na usypanym „kopczyku” układa się bombillę – filtrem do dołu, tak, by dotykała dna naczynka.
  4. Yerba mate należy zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą – powoli, celując w miejsce, gdzie jest najmniej suszu. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80°C.
  5. Po zalaniu yerba mate wodą należy odczekać kilka minut, aby napar uwolnił swoje właściwości i gotowe!

Gdzie kupić yerba mate i potrzebne akcesoria?

Jeśli zainteresował Cię temat yerba mate, to świetnie! Na szczęście ziołowy, pobudzający napar z Ameryki Południowej staje się coraz popularniejszy na całym świecie, a zakup suszu, jak i wszystkich niezbędnych akcesoriów za pośrednictwem specjalistycznych sklepów internetowych jest kwestią zaledwie kilku kliknięć. Jednym z takich sklepów jest strona MateMundo.pl, gdzie znajdziesz wszystko to, czego potrzebujesz, by poznać smak i kulturę picia yerba mate. A zatem, na co czekasz? Zastąp kawę zdrową energią!



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Świnoujście Agatowska
Verified by MonsterInsights