Strona główna » UWAGA. Salmonella w hamburgerze drobiowym

UWAGA. Salmonella w hamburgerze drobiowym

by Daniel SZYSZ

Salmonella w hamburgerze drobiowym

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g

Zagrożenie:

ŚWINOUJŚCIE. IDZIESZ DO NIEMIEC, NIE MASZ ARYJSKICH RYSÓW, PRZYGOTUJ 2,5 EURO – KONTROLER CZEKA NA PROMENADZIE

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano

Numer partii: 6350290081

Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024

Kod kreskowy: 5 900751 015603

Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

ŚWINOUJŚCIE. NA WITOSA BABĘ POWIESILI.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Świnoujście Agatowska