Strona główna » Wielkanoc. Polska tradycja święcenie pokarmów w Wielką Sobotę

Wielkanoc. Polska tradycja święcenie pokarmów w Wielką Sobotę

by Daniel SZYSZ

Wielkanocny koszyczek, święcenie pokarmów w Wielką Sobotę – polska tradycja:

Tradycja święcenia pokarmów w Wielką Sobotę sięga VII wieku.  Początkowo święcono pieczonego baranka, a z czasem dołączono do niego inne produkty, takie jak jajka, chrzan, sól, chleb i kiełbasa.

Symbolika pokarmów w wielkanocnym koszyczku:

  • Jajka: symbolizują nowe życie i zmartwychwstanie Chrystusa.
  • Chleb: symbolizuje Ciało Chrystusa.
  • Baranek: symbolizuje Chrystusa jako Baranka Bożego.
  • Chrzan: symbolizuje gorycz męki Chrystusa.
  • Sól: symbolizuje mądrość i oczyszczenie.
  • Kiełbasa: symbolizuje dostatek i zdrowie.

 

ZAKAZ SPRZEDAŻY MIESZKAŃ W POLSCE

Przygotowanie koszyczka:

Koszyczek wielkanocny powinien być wyścielony białą serwetką i ozdobiony bukszpanem lub baziami.

Do koszyka wkładamy pokarmy, które chcemy poświęcić, a następnie przykrywamy je białą serwetką.

Święcenie pokarmów:

Święcenie pokarmów odbywa się w Wielką Sobotę w kościele.

Po modlitwie kapłan poświęca pokarmy wodą święconą.

ŚWINOUJŚCIE. TUNEL W ŚWINOUJŚCIU. RADIOWÓZ W TUNELU, OGRANICZENIA W RUCHU

Wielkanocne śniadanie:

Poświęcone pokarmy spożywamy podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.

Tradycyjnie śniadanie rozpoczyna się od dzielenia się jajkiem i składania sobie życzeń.

ŚWINOUJŚCIE. LIKWIDACJA OGRÓDKÓW DZIAŁKOWYCH PRZESĄDZONA ??



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Świnoujście Agatowska