Uwaga, bardzo niebezpieczna żywność, sprawdź czy masz ją w domu
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Spis treści
ŚWINOUJŚCIE. SPÓJRZ W NIEBO – JEST PEŁNIA, RÓŻOWY KSIĘŻYC
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Numer partii: | Data minimalnej trwałości: |
---|---|
2P13.03/2 | 28-02-2025 |
2P14.03/1 | 28-02-2025 |
2P15.03/1 | 28-02-2025 |
2P20.03/1 | 20-12-2024 |
2P21.03/1 | 21-12-2024 |
2P22.03/1 | 22-12-2024 |
2P23.03/1 | 23-12-2024 |
2P27.03/1 | 27-12-2024 |
2P28.03/2 | 28-12-2024 |
2P29.03/1 | 29-12-2024 |
2P29.03/2 | 29-12-2024 |
2P02.04/1 | 02-01-2025 |
2P03.04/1 | 03-01-2025 |
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.
ŚWINOUJŚCIE. CZEKAJĄ NAS GIGANTYCZNE PODWYŻKI CEN WODY I ŚCIEKÓW ??
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
ŚWINOUJŚCIE. PIERWSZA SESJA RADY MIASTA W ŚWINOUJŚCIU 6 MAJA
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.