Strona główna » Uwaga, bardzo niebezpieczna żywność, sprawdź czy masz ją w domu

Uwaga, bardzo niebezpieczna żywność, sprawdź czy masz ją w domu

by Daniel SZYSZ

Uwaga, bardzo niebezpieczna żywność, sprawdź czy masz ją w domu

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn

Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.

ŚWINOUJŚCIE. SPÓJRZ W NIEBO – JEST PEŁNIA, RÓŻOWY KSIĘŻYC

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Numer partii: Data minimalnej trwałości:
2P13.03/2 28-02-2025
2P14.03/1 28-02-2025
2P15.03/1 28-02-2025
2P20.03/1 20-12-2024
2P21.03/1 21-12-2024
2P22.03/1 22-12-2024
2P23.03/1 23-12-2024
2P27.03/1 27-12-2024
2P28.03/2 28-12-2024
2P29.03/1 29-12-2024
2P29.03/2 29-12-2024
2P02.04/1 02-01-2025
2P03.04/1 03-01-2025

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.

ŚWINOUJŚCIE. CZEKAJĄ NAS GIGANTYCZNE PODWYŻKI CEN WODY I ŚCIEKÓW ??

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.


 

 

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

ŚWINOUJŚCIE. PIERWSZA SESJA RADY MIASTA W ŚWINOUJŚCIU 6 MAJA

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 1032604

Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.



eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Świnoujście Agatowska