Gastronomia od dawna nie miała się tak dobrze, jak teraz

Gastronomia od dawna nie miała się tak dobrze, jak teraz

Gastronomia od dawna nie miała się tak dobrze, jak teraz. Powstają nowe restauracje, dominują młodzi klienci

Od lat sytuacja gastronomii w Polsce nie była tak dobra jak teraz – to kwestia oferty, ale i faktu, że konsumenci powrócili do planowania swojego życia, aby uwzględniać w nim ulubione restauracje, bary i kawiarnie. Przedsiębiorcy z Północnej Izby Gospodarczej przyznają, że bieżący rok jest dla gastronomii bardzo dobry. Otwiera się wiele nowych lokali, a ustabilizowana sytuacja związana z inflacją powoduje, że coraz rzadziej dowiadujemy się o „paragonach grozy”, które zwykle zniechęcały turystów do spożywania posiłków nad morzem.

Klienci są bardziej uważni, wymagający, a jednocześnie chętni do korzystania z dobrej jakości usług gastronomicznych

Sytuacja jest najlepsza od wielu lat – nie mają wątpliwości przedsiębiorcy zrzeszeni w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie. Owszem, niektóre restauracje kończą działalność, ale w ich miejsce powstają kolejne lokale. Poza tym, w tych, które funkcjonują, nie brakuje klientów.

„Gastronomia jest jedną z wrażliwszych branż w gospodarce. Traktujemy ją jako sektor premium, czyli pozwalamy sobie na wizytę w restauracji dopiero, gdy czujemy, że nasz budżet jest na tyle stabilny, by zjeść droższy obiad w restauracji czy iść na kawę do kawiarni. Ostatnie lata dla gastronomii nie były łatwe, ale rok 2024 przynosi wreszcie tak upragnioną przez wiele lokali stabilność” – mówi Hanna Mojsiuk, prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie.

1000 ZŁ KARY ZA REZERWACJE MIEJSCA NA PLAŻY – UWAŻAJCIE

„W 2020 i 2021 roku gastronomia była dziesiątkowana przez efekty pandemii koronawirusa. W 2022 roku zaczęła się wojna w Ukrainie i ogromny wzrost cen surowców energetycznych, a potem mieliśmy galopadę cen w związku ze skokowym wzrostem inflacji. Dla gastronomii był to rollercoaster, który blokował wielu restauracjom możliwość normalnego funkcjonowania. Tym bardziej cieszy nas to odrodzenie, które obserwujemy obecnie” – dodaje Hanna Mojsiuk.

Jarosław Figiel, prezes klastra HoReCa działającego przy Izbie, a jednocześnie właściciel kilku restauracji, przyznaje, że rok 2024 przynosi branży oddech i szansę na zamknięcie z dobrymi wynikami finansowymi.

ATAK NOŻOWNIKA W ŚWINOUJŚCIU

„Powstają nowe restauracje, a lokale wypełniane są nowymi generacjami konsumentów. Mamy w lokalach naprawdę bardzo wielu młodych ludzi, którzy traktują obiad w restauracji czy kawę w kawiarni jako pewien rytuał, codzienność. Klienci są bardziej uważni, wymagający, a jednocześnie chętni do korzystania z dobrej jakości usług gastronomicznych. Nie mówimy o szale na gastronomię, ale o pewnej szansie na stabilny rozwój” – mówi Jarosław Figiel.

Dobra kondycja gastronomii w Polsce: Poszukiwanie inspiracji za granicą

Eksperci zauważają, że w tym roku nie dyskutujemy szeroko o „paragonach grozy”, które dotychczas były postrachem wakacyjnym klientów, ale jednocześnie powodem złej reputacji sektora gastronomicznego nad morzem. Korekta cen w gastronomii była minimalna, co nie jest odczuwalne przez klientów przy spadającej inflacji.

„Kiedy nadchodzi kryzys gospodarczy, najbardziej martwimy się o te branże, z których Polacy rezygnują najszybciej, czyli turystyka, gastronomia, towary premium, rzeczy, bez których możemy żyć. Gastronomia ma za sobą ciężkie lata. Tym bardziej cieszy fakt, że mniej słyszymy o zamykających się restauracjach, a więcej o nowych lokalach i o tym, że konsumenci chętnie je odwiedzają” – mówi Katarzyna Rogoźnicka, ekspert restrukturyzacyjny.

ŚWINOUJŚCIE: KTO MOŻE NAD MORZE !

„Mamy w ostatnim czasie zdecydowanie mniej restrukturyzacji i upadłości w gastronomii. Klienci tego sektora wychodzą na prostą. Nie da się jednak ukryć, że to nadal jest trudna i wymagająca branża. Z ciekawostek mogę dodać, że jeden z moich klientów, który jeszcze w 2021 roku szykował dla swojej firmy plan restrukturyzacji, w tym roku odwiedził już dwa kraje w Europie, szukając inspiracji dla swoich restauracji” – dodaje Katarzyna Rogoźnicka.

Podsumowanie

Rok 2024 przynosi branży gastronomicznej w Polsce upragnioną stabilność i możliwości rozwoju. Powstawanie nowych lokali oraz rosnące zainteresowanie młodych konsumentów świadczą o dynamicznym rozwoju sektora. Pomimo wyzwań ostatnich lat, branża gastronomiczna ma szansę na stabilny rozwój i sukces finansowy.

----------

eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
----------

Powiązane posty

Kontrole w nadmorskiej gastronomi

ABC urządzeń dla gastronomii

Polski rząd wykończy branżę gastronomiczną – Posłuchaj