Krem pistacjowy w ostatnim czasie stał się jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych, czemu trudno się dziwić. Stanowi prawdziwą gratkę dla miłośników orzechowych smaków przełamanych nutą naturalnej słodyczy. Wielu jego amatorów wprost nie może się powstrzymać przed wyjadaniem go prosto ze słoiczka, ale nie brakuje również ciekawych pomysłów na jego wykorzystanie w kuchni. Z czym najlepiej smakuje pasta pistacjowa i jakie ma wartości odżywcze? Sprawdź!
Krem pistacjowy – słodka uczta pełna właściwości zdrowotnych
Pistacje to rodzaj orzechów, który naturalnie występuje w suchym klimacie. Najlepiej rosną w regionach Bliskiego Wschodu, w słonecznej Kalifornii, jak również basenie Morza Śródziemnego. To właśnie stamtąd pochodzi większość pistacji, którymi z największą przyjemnością możemy raczyć się w Europie.
Same pistacje, jak również starannie przygotowany z nich krem pistacjowy (https://olini.pl/krem-pistacjowy-olini) to prawdziwa uczta dla podniebienia i znakomity pomysł na małe co nieco, kiedy dopada Cię ochota na coś słonego. Orzechy możesz zabrać ze sobą na wycieczkę, na trening, a nawet do szkoły czy pracy jako dodatek do drugiego śniadania czy lunchu. Wyróżniają się charakterystycznym smakiem, który łączy w sobie naturalną słodkość przełamaną orzechową goryczką. Możesz wyczuć w nich również ziemisty aromat, który podbija wiele kubków smakowych.
Podobne doświadczenia kulinarne będą towarzyszyć Ci podczas pałaszowania pasty pistacjowej, która oprócz niesamowitych walorów smakowych ma do zaoferowania cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały, dzięki którym staje się sprzymierzeńcem prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.
Na pierwszy plan wysuwa się białko, które jest podstawowym budulcem komórek i tkanek. Ponadto odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych kości. Nie bez znaczenia pozostaje również rola błonnika, który jest ogromnym wsparciem dla układu pokarmowego – oprócz tego, że pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, to również przyspiesza procesy trawienne i te odpowiedzialne za wydalanie z organizmu związków toksycznych. Działa oczyszczająco na jelita.
W kremie pistacjowym znajdziesz także szeroki wachlarz makro- i mikroelementów. W praktyce mowa o takich jak m.in. potas, który jest kluczowy dla prawidłowego działania układu nerwowego, mięśniowego, jak również reguluje ciśnienie krwi. Zwróć uwagę również na fosfor, którego niedobór objawia się poprzez m.in. osłabienie kości i zębów. Ponadto pasta z pistacji to także źródło magnezu, który również odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowych kości i mięśni.
Cynk z kolei to ogromny sprzymierzeniec układu immunologicznego. Ponadto reguluje ciśnienie krwi, wspomaga proces mineralizacji kości, a do tego zbawiennie wpływa na stan skóry i paznokci.
Krem pistacjowy to też dobrodziejstwo witamin z grupy B – B1, B2, B3 i B6, które m.in. wspierają prawidłową pracę mózgu, jak również wspomagają produkcję czerwonych krwinek.
Musisz jednak mieć na uwadze to, że jest to produkt dość kaloryczny. W 100 gramach naturalnej pasty orzechowej znajduje się ok. 650 kcal. Z tego względu często pojawia się w jadłospisie osób aktywnie fizycznych i sportowców. Jednak powinny na nią uważać osoby, które pilnują deficytu kalorycznego chcąc zgubić w ten sposób zbędne kilogramy.
Z czym jeść krem pistacjowy?
Krem pistacjowy znakomicie smakuje solo – można z powodzeniem jeść go prosto z łyżeczki, ale oczywiście z dużą dozą rozsądku. Najlepiej jednak potraktować go jako idealny dodatek do wielu potraw, deserów i przekąsek, dzięki czemu nabierają one wyrazistego charakteru i głębi smaku.
Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie pełni potencjału tej wyjątkowej pasty orzechowej jest dodanie jej do owsianki – zarówno tej przygotowanej na mleku, jak również wodzie. Wystarczy dodać do niej świeże owoce takie jak np. banany, borówki, maliny czy truskawki, a całość zwieńczyć “kleksem” z kremu pistacjowego.
A może zamiast tradycyjnego posiłku czasem wolisz postawić na ten w płynie? Szejk na bazie mleka i świeżych owoców z dodatkiem pasty z pistacji doda Ci energii na cały dzień, a ponadto da uczucie sytości. Może zastąpić np. drugie śniadanie czy posiłek potreningowy.
Krem pistacjowy to absolutny hit wśród cukierników. Obecnie wszyscy miłośnicy słodkich wypieków rozsmakowują się w serniku pistacjowym, do którego przygotowania świetnie nadaje się naturalna pasta bez sztucznych dodatków. Z jej pomocą przygotujesz również pyszną polewę, a całość udekoruj pokruszonymi pistacjami.
Pasta pistacjowa tworzy bardzo zgrany duet z białą czekoladą czy też mascarpone, dlatego nie czekaj i wykorzystaj jej potencjał do przygotowania niebiańskiego wręcz kremu pistacjowego do tortu.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posmarować nim również naleśniki czy gofry i połączyć go z naturalnym dżemem owocowym – to znakomita alternatywa dla smarowideł pełnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy słodzików.
Krem pistacjowy – jak wybrać najlepszy?
Najlepszy krem pistacjowy to ten w 100% naturalny, wyprodukowany tylko i wyłącznie z podprażonych orzechów. Potem mielone są one na płynną masę, która rozpływa się w ustach. Unikaj produktów z dodatkiem białego cukru i soli – zarówno słodycz, jak i delikatnie słony smak powinien być zasługą natury. Ponadto w dobrym kremie nie uświadczysz oleju palmowego, który negatywnie wpływa m.in. na działanie układu krążenia czy profil lipidowy.