Strona główna » Co jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym?

Co jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym?

by Daniel SZYSZ

Co jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest zalecana diabetykom, osobom z insulinoopornością czy też z innymi chorobami metabolicznymi. Dlaczego w takim przypadku ważne jest spożywanie produktów z niskim IG? Pozwala to na kontrolowanie poziomu cukru we krwi, a właśnie artykuły spożywcze z niskim IG wchłaniają się wolniej, co zapewnia większą kontrolę nad ilością glukozy we krwi. Dowiedz się, co jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Dlaczego warto stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta z niskim IG zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, co ma ogromne znaczenie dla osób z chorobami metabolicznymi. Jednak coraz więcej osób – nie tylko diabetyków – chętnie wybiera produkty z niskim IG także ze względu na większą kontrolę nad głodem i masą ciała. Pozwala to na efektywniejszą redukcję wagi, dzięki stabilnemu poziomowi glukozy we krwi. 

Jakie produkty warto jeść na diecie o niskim IG?

Do wyboru masz mnóstwo pysznych i zdrowych produktów, które mają niski poziom indeksu glikemicznego (poniżej 55). Dzięki temu możesz stworzyć różnorodne, a do tego prawidłowo zbilansowane posiłki. Jeśli jednak masz problem z wyborem odpowiednich produktów, to rozwiązaniem może być catering dietetyczny, który oferuje dietę z niskim IG. Skorzystaj też z naszej pomocy i wybierz proponowane przez nas artykuły spożywcze.

Nieskrobiowe warzywa

Co jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym? Doskonale sprawdzą się nieskrobiowe warzywa, ponieważ mają bardzo niski IG, a przy tym są bogate w błonnik. Dzięki temu świetnie stabilizują poziom cukru we krwi, wspomagają trawienie i skutecznie sycą, więc pomagają ograniczać podjadanie między posiłkami. 

Przykładami nieskrobiowych warzyw są:

  • brokuły,
  • szpinak,
  • pomidory,
  • papryka,
  • ogórek,
  • sałata.

Pełnoziarniste produkty

Cateringi dietetyczne oferujące dedykowane diety z niskim IG – jak ten ze strony https://www.zdrowycatering.pl/dieta-z-niskim-ig/ – bardzo często zapewniają pełnoziarniste produkty. Podążaj tym samym tropem, ponieważ te artykuły spożywcze mają niski IG, a do tego stanowią doskonałe źródło błonnika. Sięgnij po m.in.:

  • płatki owsiane górskie,
  • brązowy ryż,
  • kaszę gryczaną,
  • pełnoziarnisty chleb,
  • pełnoziarnisty makaron.

Nasiona roślin strączkowych

Strączki to doskonały wybór na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Oczywiście mają niski IG, a do tego zwiększają uczucie sytości i stabilizują poziom cukru we krwi. Do wyboru masz sporo strączków np.:

  • fasolę,
  • soczewicę,
  • ciecierzycę,
  • groch.

Orzechy i nasiona

Trudno sobie wyobrazić prawidłowo zbilansowaną dietę bez orzechów lub nasion – tym bardziej że stanowią dobre źródło zdrowych tłuszczów i błonnika. Dodatkowo wiele orzechów ma niski IG, szczególnie polecamy:

  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • pestki dyni,
  • nasiona chia,
  • siemię lniane.

Owoce o niskim IG

Na diecie z niskim IG wcale nie musisz rezygnować z owoców. Kluczowe jest to, abyś wybrał odpowiednie produkty, aby zapobiec gwałtownym skokom cukru we krwi – taki efekt mogą wywołać duże ilości ananasa czy arbuza. Bez obaw możesz sięgnąć po:

  • owoce jagodowe np. truskawki, borówki czy jagody;
  • gruszki;
  • jabłka;
  • śliwki;
  • brzoskwinie;
  • morele.


eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci
Świnoujście Agatowska