Co jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest zalecana diabetykom, osobom z insulinoopornością czy też z innymi chorobami metabolicznymi. Dlaczego w takim przypadku ważne jest spożywanie produktów z niskim IG? Pozwala to na kontrolowanie poziomu cukru we krwi, a właśnie artykuły spożywcze z niskim IG wchłaniają się wolniej, co zapewnia większą kontrolę nad ilością glukozy we krwi. Dowiedz się, co jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Spis treści
Dlaczego warto stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta z niskim IG zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, co ma ogromne znaczenie dla osób z chorobami metabolicznymi. Jednak coraz więcej osób – nie tylko diabetyków – chętnie wybiera produkty z niskim IG także ze względu na większą kontrolę nad głodem i masą ciała. Pozwala to na efektywniejszą redukcję wagi, dzięki stabilnemu poziomowi glukozy we krwi.
Jakie produkty warto jeść na diecie o niskim IG?
Do wyboru masz mnóstwo pysznych i zdrowych produktów, które mają niski poziom indeksu glikemicznego (poniżej 55). Dzięki temu możesz stworzyć różnorodne, a do tego prawidłowo zbilansowane posiłki. Jeśli jednak masz problem z wyborem odpowiednich produktów, to rozwiązaniem może być catering dietetyczny, który oferuje dietę z niskim IG. Skorzystaj też z naszej pomocy i wybierz proponowane przez nas artykuły spożywcze.
Nieskrobiowe warzywa
Co jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym? Doskonale sprawdzą się nieskrobiowe warzywa, ponieważ mają bardzo niski IG, a przy tym są bogate w błonnik. Dzięki temu świetnie stabilizują poziom cukru we krwi, wspomagają trawienie i skutecznie sycą, więc pomagają ograniczać podjadanie między posiłkami.
Przykładami nieskrobiowych warzyw są:
- brokuły,
- szpinak,
- pomidory,
- papryka,
- ogórek,
- sałata.
Pełnoziarniste produkty
Cateringi dietetyczne oferujące dedykowane diety z niskim IG – jak ten ze strony https://www.zdrowycatering.pl/dieta-z-niskim-ig/ – bardzo często zapewniają pełnoziarniste produkty. Podążaj tym samym tropem, ponieważ te artykuły spożywcze mają niski IG, a do tego stanowią doskonałe źródło błonnika. Sięgnij po m.in.:
- płatki owsiane górskie,
- brązowy ryż,
- kaszę gryczaną,
- pełnoziarnisty chleb,
- pełnoziarnisty makaron.
Nasiona roślin strączkowych
Strączki to doskonały wybór na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Oczywiście mają niski IG, a do tego zwiększają uczucie sytości i stabilizują poziom cukru we krwi. Do wyboru masz sporo strączków np.:
- fasolę,
- soczewicę,
- ciecierzycę,
- groch.
Orzechy i nasiona
Trudno sobie wyobrazić prawidłowo zbilansowaną dietę bez orzechów lub nasion – tym bardziej że stanowią dobre źródło zdrowych tłuszczów i błonnika. Dodatkowo wiele orzechów ma niski IG, szczególnie polecamy:
- orzechy włoskie,
- migdały,
- pestki dyni,
- nasiona chia,
- siemię lniane.
Owoce o niskim IG
Na diecie z niskim IG wcale nie musisz rezygnować z owoców. Kluczowe jest to, abyś wybrał odpowiednie produkty, aby zapobiec gwałtownym skokom cukru we krwi – taki efekt mogą wywołać duże ilości ananasa czy arbuza. Bez obaw możesz sięgnąć po:
- owoce jagodowe np. truskawki, borówki czy jagody;
- gruszki;
- jabłka;
- śliwki;
- brzoskwinie;
- morele.